KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-AMB'nin faiz kesmesi bekleniyor

Aralarında Nomura International Plc, UBS AG ve Royal Bank of Scotland Group Plc.'nin de bulunduğu bir çok banka Euro Bölgesi'nde yaşanan ekonomik çalkantıdan dolayı Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) önümüzdeki hafta faiz oranını rekor düşük seviyeye çekmesini bekliyor.

Nisan ayına dair hizmet ve imalat verilerinin düşüşe işaret etmesiyle beraber ekonomistler Mayıs ayı için bir faiz indirimi bekliyorlar. Bugün açıklanan bir diğer veriye göre Almanya'nın Ifo iş güven endeksi ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha çok düştü.

-ABD hisseleri yönünü bulmaya çalışıyor

ABD hisseleri Standard & Poor's 500 Endeksi'nin üst üste 3. gün yeşilde kapanmasının ardından bugün Procter & Gamble Co. ve Beoing Co. gibi firmaların verilerini açıklamasının ardından yönünü bulmaya çalışıyor.
Standard & Poor's 500 Endeksi Haziran ayı vadelileri New York saatiyle 11:33'te yüzde 0.1 ilerledi ve 1,579.76 puan oldu. S&P 500 Endeksi dün Beyaz Saray'da patlama olduğuna dair yanlış bir haberin ardından kazançlarını kısa süreliğine silmesine rağmen yükselişle kapandı. Dow Jones ise 17.75 puanlık düşüşle beraber 14,701.71 puana geriledi. S&P 500'de işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 24 üzerinde gerçekleşti.

-BIST tatilden moralli döndü

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) endeksi günü önceki gün kapanışına göre göre 757,02 puanlık yükselişle 84.780,38 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da, hisse senetleri ortalama yüzde 0,90 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 2,5 milyar lira oldu. Gün içinde en düşük 84.535,74 puanı gören endeks gün boyu yükseliş kanalında hareket etti ve bir ara 85.000 puanın üzerini test etti.

-Altın yükselişe devam ediyor

Altın New York'ta, dün yaklaşık bir haftanın ilk düşüşünü gösterdikten sonra, fiziki alımlardaki artışın, exchange traded fonlarından (ETF) çıkışlara ağır basmasının etkisi ile son 5 seansta 4. kez yükseldi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.2 yükselerek, yerel saat ile 10:24'te ons başına 1,425.60 dolara geldi.

-Yen değer kaybetmeye devam ediyor

Yen, ülke yatırımcılarının gözlerini yabancı varlıklara çevirdikleri söylentisi üzerine Yeni Zellanda doları gibi daha yüksek getirili para birimleri karşısında düşüş yaşadı.
Yen New York saatiyle 09:59'da yüzde 0.5 düşerek Yeni Zellanda doları başına 83.97 yene geriledi. Euro karşısında çok değer kaybetmeyen Japon para birimi 129.21 yen oldu. ABD doları karşısında ise 99.40 yen oldu.

Euro ise çok değişmeyerek 1.2992 ABD doları olurken, erken saatlerde 1.2955 dolara düşerek 5 Nisan'dan bu yana en zayıf seviyeyi görmüştü.  

-ABD dayanıklı tüketim malları siparişleri düştü

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Mart ayında son 7 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirirken, firma yatırımlarının soğuması ve ticari uçaklara yönelik talebin düşmesi etkili rol oynadı.

En az 3 yıl dayanıklı kalması beklenen ürün siparişleri bir önceki ay yüzde 4.3 oranında yükselirken, Mart ayında yüzde 5.7 düştü. Bloomberg anketine katılan 78 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 3'lük bir düşüş bekliyordu. Ulaşım ekipmanları dışındaki siparişler beklenmedik bir şekilde düşüşünü 2. aya taşıdı.

 

Advertisement