Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu'nun finansal kriz esnasında Ortadoğu'dan Avrupa'ya birçok ülkeye yardımcı olduğunun altını çizen ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Kongre'yi ABD'nin IMF'nin kredi kapasitesini güçlendirme vaadini yerine getirmeye çağırdı.

Temsilciler Meclisi Tahsis Alt Kurulu'na konuşan Lew, finansal istikrarın, Avrupa gibi dünya genelinde birçok ülkeyi zor durumda bırakarak, Amerikan ekonomisi için de işleri zorlaştırdığını belirterek, "IMF'nin desteği olmasaydı, çok daha fazla ülke, çok daha büyük finansal sıkıntı çekerdi ve Amerikan ekonomisi de azalan talepler ve düşen yabancı yatırımlardan ötürü zorlanırdı" dedi.

Amerikan Başkanı Barack Obama bu ayın başlarında Kongre'den 2.5 yıl önce vaad ettiği IMF'nin kredi kapasitesini destekleme planını onaylamasını istedi. IMF ülkelerinin 2010'da kabul ettiği anlaşma, IMF'nin mevcut 717 milyar dolarlık kredi kapasitesinin ikiye katlanmasını öngörürken, Çin gibi büyük gelişen piyasa ülkelerine daha fazla oy hakkı tanıyor.

ABD Hazinesi Uluslararası İlişkiler Müsteşarı Lael Brainard da bugün bir başka açıklamada IMF'ye üye ülkelerin kur analizlerini sıkılaştırması yönünde baskı yapma sözü verdi.

IMF'nin kurlarda çok daha derinlikli analizler yaptığının altını çizen Brainar, IMF'nin bu alandaki denetmenlik görevini sürekli olarak devcam ettirmesi yönünde baskı yapmayı sürdüreceklerini belirtti.