Advertisement

Almanya'da Düsseldorf yerel hükümetinin başbakanı Hannelore Kraft, Alman devletine bireysel olarak sağladıkları katkılardan ve hizmetlerinden ötürü aralarında Almanya vatandaşı 2 Türk'ün de yer aldığı 11 kişiye Kuzey Ren-Vestfalya Üstün Hizmet Madalyası verdi.

Kuzey Ren-Vestfalya'da yer alan Köln şehrinde yaşayan eski Türk Milli Takımı futbolcusu Coşkun Taş ve Lünen'de yaşayan Kenan Küçük de Türkler'in Almanya'daki entegrasyonuna sağladıkları katkılardan ötürü ödüllendirildi.

Bu ödülü vermenin önemine değinen Kraft, madalyaya layık bulunan bireylerin bağlılığı ve çabalarının, ülkeyi yükselttiğini ve bu kişilerin farklı yollardan, Alman toplumunu yaşanabilir ve sevilebilir hâle getirdiğini söyledi.

Ödülün toplamda 2500 kişiyle sınırlı olduğunu belirten Kraft, 27 yılda yalnızca 1500 kişinin bu ödüle layık bulunduğunu, bunun da ödülün değerini gösterdiğini anlattı. Kraft, "Bu ödülü alanlar, başkalarına yaptıkları yardımlar ve toplumdaki katkılarından ötürü bizim için, onur, adalet, bağlılık, hoşgörü ve cesaret vazıflarından ötürü örnek kişiler" dedi.


Kenan Küçük:

Hayatını göçmenlerin sosyal sorunlarıyla ilgilenmeye adayan Kenan Küçük, 20 yaşında Türkiye'den Almanya'ya giderek pedagoji eğitimi aldı.

Küçük, 1985'te Türk-Alman Aileleri Kültür Kulübü'nün kurucuları arasında yer aldı ve 1992'de Lünen Çokkültürlü Topluluğu'na dahil oldu. Küçük, Çokkültürlü Topluluk'a verdiği hizmetlerinden ötürü Kuzey Ren Vestfalya hükümetince ödüle layık bulundu.

 

 

 Coşkun Taş:

Bundesliga'nın entegrasyon kampanyasını benimsemesinin öncesinde Coşkun Taş, bu düşünceyi hayata geçirdi. Türk Milli Takımı'nın eski oyuncusu olan Taş, 1954' Dünya Kupası'nda da yer almış bir isim.

Türkiye'den Almanya'ya transfer olan ilk Türk futbolcu olan Taş, 1959-1961 yılları arasında FC Köln takımında Almanya'daki futbol hayatına başladı ve daha sonra da Kuzey Ren bölgesinde birçok farklı futbol takımında oynadı.

Taş, 1983 yılında Köln'deki futbol hakemleri camiasına seçilmesinin ardından, 1986'da hakem camiası kürsüsünün bir üyesi olarak danışmanlık yaptı. Coşkun Taş, özellikle Türk futbolcularının takımlardaki entegrasyonu için çalıştı.