Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gelir İdaresi Başkanlığının düzenlediği “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Etkinliğin Artırılması” konulu proje yarışmasının sonuçlarını açıklamak için katıldığı toplantıda basın mensuplarının Varlık Barışı hakkındaki sorularını cevapladı.

Maliye Bakanı Şimşek, Avrupa'daki krizle beraber Bankacılık krizinin boy gösterdiğini, yurtdışında artık bankalara el konulduğunu, gizliliğin ise ortadan kalktığını söyledi. Şimşek, vergi cenneti gibi görünen yerlerde güven kaybının yaşandığını, vergi kaçırmanın giderek zorlaştığını, Türkiye'de ise bankaların güçlü mali yapılarını koruduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin çoğu ülkeyle çifte vergilendirme anlaşmasını yaptığını OECD ülkeleri arasında da artık ortak bir denetim yapılanmasına gidileceğini söyledi, parayı dışarda tutmanın artık bir önemi kalmadığını belirtti.

Varlık Barışı kapsamında Türkiye'ye getirilen parayı takip etmeyeceklerini sözlerine ekleyen Şimşek, getirilen miktardan sadece yüzde 2 vergi alınacağını söyledi.
İçeriye yönelik bir affın ise gündemde olmadığını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, dışarda mevduatı olupta kredi olarak getirilen miktarlar içinde bir denetleme ve çalışmanın olabileceğini söyledi.

Mehmet Şimşek, Varlık Barışı sürecinin başarılı olmasını ümit ettiklerin, fakat ne kadarlık bir kaynağın gelebileceği konusunda konuşmanın daha erken olduğunu sözlerine ekledi.

Arzu Maliki

amaliki@bloomberght.com