Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, 10 yıldan uzun süredir Fed'in politikalarının merkezine bir yandan enflasyonla mücadele ederken diğer yandan aynı oranda işsizlikle mücadele ve büyümeni desteklenmesini koyuyor.

Uzun yıllar bu görüşleri çok destek bulmamış olan Yellen, şimdi kendisini Fed ve dünya genelindeki merkez bankalarının politika hamlelerinin merkezinde buldu.

Decision Economics Inc.'in başkanı allen Sinai, Janet Yellen'ın felsefesini, "hedefleri tutturmak için hükümet politikası aktivizmi" şeklinde tanımladı.

Fed Başkanı Bernanke'nin bu hafta Jackson Hole sempozyumuna katılamayacağını söylemesinin ardından Yellen'ın Bernanke'nin yerine gelecek isim olacağı spekülasyonları arttı. Görev dönemi Ocak'ta sonlanacak olan Bernanke, 2006'da başkan olmasından bu yana Jackson Hole toplantılarının kilit konuşmacısı olmuştu.

California Üniversitesi'nin eski profesörlerinden Yellen, Bernanke'nin halefi olması hâlinde Fed'in ilk kadın başkanı olacak.

Bernanke, Ocak'ta görevinin sonlanmasının ardından ne yapmayı planladığı sorularına şimdilik bir yanıt vermedi. Fed Başkanı 20 Mart'taki basın konferansında ABD Başkanı Barack Obama ile geleceğine dair biraz konuştuğunu ve Fed'in öngörülmedik para politikalarından çıkışı konusunda bir sorumluluk duymadığını ifade etmişti.