Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japan Tobacco Inc. ve BYD Co. gibi şirketlerin kâr tahminlerinin etkisiyle Asya Borsaları bu yılın en kazançlı ayını kaydetmeye hazırlanıyor. Japonya Merkez Bankası ülkenin para tabanını 2 yıl içinde ikiye katlama vaadini tekrarladı.

Dünyanın bu yılki en iyi performanslı sigara üreticisi Japan Tobacco, temettü artırması ve rekor kâr tahmin etmesinin ardından yüzde 3.1 yükseldi. Warren Buffett'in Berkshire Hathaway Inc.'in de ortaklarından olduğu Çinli otomobil üreticisi BYD, ilk yarı kazançlarının yükselmesinin ardından yüzde 10 primlendi. Avustralya'nın en büyük petrol üreticisi BHP Billiton Ltd. yüzde 2.7 değer kazanarak, ülkenin gösterge endeksinin Aralık 2011'den bu yana en iyi haftasını kaydetmesine öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 140.2 puana çıktı. Değer kaybeden her hisseye karşılık 5 hissenin değerlendiği endeks bu hafta yüzde 2.9 yükseldi.

Asya'nın daha sağlıklı görünmeye başlayabileceğini ve kâr rakamlarının fena görünmediğini belirten AMP Capital Investors ltd.'ın yatırım stratejileri müdürü Shane Oliver, yatırımcıların Japonya'da iyi bir ekonomik veri geldiğinde sonucun iyi olduğunu, kötü geldiğinde de BOJ'un teşvik uygulayacağını söylediğini aktardı.