Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine ulaşmak için ekstra önlemler açıklamadan parasal tabanını iki yıl içinde ikiye katlama vaadini tekrarlamasının ardından değerlendi.

BOJ bugün 4 Nisan'daki kararına bağlı kalacağını söylemekle yetindi. Yeni Zelanda doları, ülkenin ihracatının analistlerin beklentisinden daha fazla büyümesi sonrasında tırmandı. Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta rekor düşükte seyreden politika faizini indireceği spekülasyonu üzerine eurp bu hafta yen karşısında bu ayın ilk haftalık değer kaybına işaret etti.

Yatırımcıların az bir kısmının hâlen daha fazla parasal genişleme önlemi beklediğine dikkat çeken Royal Bank of Canada'nın kıdemli Döviz stratejistlerinden Sue Trinh, bu nedenle dolar-yenin baskı altında kaldığını söyledi.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.9 güçlenerek 98.37'ye'e çıktı. Japon yeni bu hafta dolar karşısında yüzde 1.1 yukarıda seyrediyor. Euro karşısında da yüzde 0.7 primlenerek 128.20'ye yükselen yen, bu hafta Avrupa'nın ortak para birimi karşısında yüzde 1.4 yukarıda seyrediyor. Dolar, euro karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 1.3021'e geriledi.

Yeni Zelanda doları yüzde 0.4 kazançla 85.33 cente yükseldi ve bu haftayı  yüzde 1.4 yukarıda tamamlamaya yöneldi.

Japonya'nın 29 Nisan'daki tatilinin öncesindeki son işlem gününde yayınlanan BOJ toplantı metninde yalnızca 2 cümle yer aldı. Japonya Merkez Bankası kararın birlikte alındığını söyleyerek, parasal tabanın genişletilmesi vaadini tekrarladı.