Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tarihin en büyük yapılandırmasına 2012'de imza atarak, borçlarını geri ödeme yeteneklerini talan etmelerinin 1 yıl sonrasında Yunan bankaları için mahşer günü yaklaşıyor. Yunanistan'ın borç kriziyle mücadelesinde bankaların sağlığındaki iyileşmeye büyük görev düşüyor.

Ülkenin sistemik olarak taşıyan 4 bankası bu ayın sonuna kadar 27.5 milyar euro sermaye artırmaya hazırlanıyor. Bankaların sermaye artırımlarının yüzde 90'ı Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'nun verdiği Yunanistan'ın kurtarma fonlarından gelecek. Atina Hükümeti, geri kalanı için özel yatırımcı bulamayan bankaların kontrolünü devralacak. Euroban Ergasias SA'nın yönetimi bu sonucu peşinen kabullendi.

Yeniden sermayelendirme başarısının beklentiler üzerindeki etkisinin çok büyük olacağını belirten Eurocc Securities'in bankacılık analistlerinden Maria Kanellopoulou, "4 bankadan 3'ü ne kadar zor olursa olsun özel olmayı sürdürmeyi başarabilirse, bu iyi beklentilere neden olacak" dedi.

Ülkenin 10 yıllık tahvillerinin getirisi, yatırımcıların, ülkenin 3 yıldır devam eden borç kriziyle mücadelesini sürdürdüğüne duydukları güvenin artmasıyla 31 Mayıs'taki zirvesinden neredeyse yüzde 20 düşerek yüzde 11.37'lere geriledi. Ekonominin yeniden artı büyümeye dönmesi için, işsizliğin yüzde 27.2'lere çıktığı resesyonun 6 yılında performans gösyermeyen kredilerdeki kötüleşmeye rağmen bankaların desteği gerekiyor.