Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), geçen yıl toplamda 14 milyar 186 milyon lira harcama yaparken, kuruluşun sorumluluğunda bulunan yolları kullanan araçlardan ve köprü-otoyol gelirlerinden sağlanan vergiler, 43 milyar 548 milyon liraya ulaştı.

Bu kapsamda KGM'nin kullandığı karayolu ağının ulusal bütçeye katkıları, araçların benzin, motorin ve LPG üzerinden ödediği Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV), motorlu taşıtlara ilişkin ÖTV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile köprü ve otoyol gelirlerinden alınan KDV'den oluştu.

Motorlu taşıtlara ilişkin ÖTV 8 milyar 409 milyon liraya yaklaşırken, tüketilen yakıttan alınan ÖTV 21 milyarı aştı. Tüketilen yakıttan alınan KDV ise geçen yıl 7 milyar 260 milyon lira, MTV 6 milyar 716 milyon lirayı geçti. Otoyol ve köprülerden elde edilen gelirin KDV'si 149 milyona yaklaştı. Tüm bu rakamlar toplandığında karayolları, geçen yıl 43 milyar 548 milyon lira vergi geliri sağladı.

KGM sorumluluğunda bulunan devlet yolu, il yolu, otoyollarda seyreden araçlardan alınan ÖTV, KDV ve MTV ile otoyol-köprü gelirleri üzerindeki vergilerin toplamı, 2012 yılı bütçe gelirlerinin yüzde 13,6'sını oluşturdu.

2012'de KGM'nin yatırım harcamaları toplamının 11 milyar 95 milyon lira olduğu dikkate alındığında, karayolları altyapı yatırımlarına harcanan ödeneklerin yaklaşık 4 katı kadar gelir elde edildi. Toplam harcama tutarının 14 milyar 186 milyon lira olduğu göz önüne alındığında da karayolları için harcanan tutarın üç katı seviyesinde gelir sağlandı.

AA