Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi yılın birinci çeyreğinde geçmiş çeyrek dönemlik periyoda göre daha hızlı büyürken, tüketici harcamalarında son iki yılın en büyük artışı gerçekleşti.

Gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYH) yıllık yüzde 2.5 oranında artış gösterirken, geçtiğimiz çeyreğin revize edilmiş büyüme rakamı yüzde 0.4 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg tarafından görüşleri alınan 86 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 3 oranında bir büyüme olarak gerçekleşti. Ekonominin en büyük bölümü olan tüketici harcamaları 2010 yılının son çeyreğinden bu yana en büyük artışı gerçekleştirdi.

Yükselen hisse fiyatları ve konut değerlerinin, ABD'lilerin bankaya yatırdığı paranın azalmasıyla oluşturduğu kombinasyonun ülkede zenginliğin artmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Öte yandan son zamanlarda açıklanan ekonomik veriler, harcama kesintilerinin devreye girmesiyle beraber ekonominin diğer dallarındaki güçlenmenin devam ettirilemeyeceği sinyalini vermiş olabileceği söyleniyor.

New York'ta bulunan Maria Fiorini Ramirez Inc. şef ABD ekonomisti Joshua Shapiro, "İyi ve kötü yanlar var ama genel resme baktığımızda ılımlı bir büyüme görüyoruz. Bu çeyrekte biraz yavaşlamaya şahit olabiliriz" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 1'lik nüyüme ve yüzde 3.8'lik büyüme arasında değişiklik gösterdi.