KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıllık İtalyan tahvil faizleri yeni Başbakan Enrico Letta'nın yemin ederek göreve başlamasından sonra gerçekleştirilen ihalede 2.5 yılın en zayıf noktasına geriledi.

Roma'da bulunan İtalya Hazinesi Mayıs 2023 vadeli 3 milyar euroluk tahvili yüzde 3.94'ten satarken, bu rakam 27 Mart'ta gerçekleştirilen bir ihalede yüzde 4.66 olarak gerçekleşmişti. Yüzde 3.94'lük oran Ekim 2010'dan bu yana en zayıf oran olarak göze çarpıyor. Yatırımcılar teklif edilen oranın 1.42 katı daha fazla talepte bulunurken, geçtiğimiz ay bu raka 1.33 olmuştu. İtalya Hazinesi aynı zamanda 2018 vadeli 3 milyar euro değerinde tahvili yüzde 2.84'ten sattı.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Democratic Party üyesi 46 yaşındaki Letta, Silvio Berlusconi ile bir koalisyon oluşturarak Mario Monti hükümetinin arkasında duran koalisyonu yeniden canlandırmış oldu. Bu anlaşma Letta'ya parlamentoda çoğunluğu verirken, kendi partisiyle uzun süredir fikir ayrılığı yaşayan Berlusconi'nin partisiyle ortak noktaları bulmaya çalışacak.

Royal Bank of Canada Avrupa faiz oranı stratejisi direktörü Peter Schaffrik, "Bu yeni gelişme, içinde bulunduğumuz dönemde Avrupa'daki belirsizliğe kesinlikle tercih edilir. İtalya merkez bankasının önemli isimlerinden Fabrizio Saccomanni'nin maliye bakanı olarak atanması, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'ye olan yakınlığından dolayı piyasa canlısı bir atama olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

Tahvil faizleri aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası'nın son zamanlarda gelen kötü ekonomik verilerin ardından faiz oranında düşüşe gidebileceği beklentileriyle de geriledi.

10 yıllık İtalya tahvil faizi 22 Nisan'da yüzde 4'ün altına düşerek Kasım 2010'dan bu yana ilk defa bu seviyeyi gördü. 10 yıllık tahvil faizleri ihale sonrası Roma saatiyle 11:18'de 11 baz puan düştü ve yüzde 3.95 oldu. 

Advertisement