KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yavaşlayan enflasyon, merkez bankalarına dünya ekonomisine daha fazla likidite sağlamaları ve daha uzun süre düşük faiz tutmalarını sağlarken, bunların tamamı fiyat istikrarı adı altında gerçekleştiriliyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin zayıflayan fiyat baskısıyla beraber resesyonla boğuşan Avrupa ekonomisini tekrardan canlandırmak adına faiz oranlarını rekor düşük seviyeye çekebileceği belirtiliyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin yarın başlayacak bir politika toplantısında zayıflayan enflasyon risklerinin ardından varlık alımlarına devam etmek için bastıracağı belirtiliyor. Yeni Zellanda ve Kanada merkez bankalarının da genişlemeci politikayı devam ettirmek için alanları bulunuyor.

Dünya ekonomisinin yavaşlama sinyalleri vermesi ve emtia fiyatlarının düşerek genişlemeci politikanın fiyat artışına yol açacağı söylentilerini boşa çıkarmasıyla dezenflasyon ihtimalleri de artış gösteriyor. Bank of America Corp.'tan Ethan Harris'e göre, ABD ve Euro Bölgsei'de dahil olmak üzere dünya ekonomisinin yarısından çoğu kendilerini şu an merkez bankalarının hedefleri altında kalan enflasyon oranlarıyla mücadele etmek durumunda buluyorlar.

Eski Fed New York ekonomisti de olan Harris, "Yükselen bir enflasyon problemi var; istenmeyen kadar düşük enflasyon. Merkez bankaları için bu süper genişlemeci para politikasını devam ettirmeleri adına baskıyı artırıyor" dedi.

Advertisement