KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Exchange-traded fonlarda (ETF) ve ürünlerde tutulan altın oranı yatırımcıların küresel ekonomide toparlanma olduğu iyimserliğiyle satışa geçmesinin ardından bu ay rekor bir düşüşe doğru ilerliyor.

Bloomberg veri tabanına göre ETF'lerde bulunan varlıklar 168.22 ton gerileyerek dün itibariyle 2,281.62 tona düştü ve şu ana kadar kaydedilen en büyük aylık düşüşe doğru ilerledi. Bugünün fiyatlarıyla hesaplandığında varlıklardaki düşüş yaklaşık 8 milyar dolara ulaşıyor. Spot altının ons fiyatı Singapur saatiyle 09:24'te yüzde 0.2 düşerek 1,474 dolar olurken, Nisan ayındaki kaybını yüzde 7.8'e çıkararak Aralık 2011'den bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirmeye doğru ilerliyor.

Altın, hisse piyasalarının iyileşen küresel büyümeyle ralli gerçekleştirmesi ve enflasyon için zayıflayan umutlar üzerine bu ay ayı piyasasına doğru geriledi. 15 Nisan'a kadar olan iki seansta fiyatlar yüzde 14 düşerek 1983 yılından bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirmiş ve 16 Nisan'da dip seviye olan 1,321.95 dolar oldu. O günden bu yana külçe altın yüzde 11 toparlanma gerçekleştirdi.

MKS SA küresel pazarlama ve satış direktörü Frederic Panizzutti, "ETF'lerde çok fazla satış gördük ve şimdi de çok yüksek miktarda fiziki alım görüyoruz. O yüzden ETF'lerden fiziki altına doğru bir geçiş oldu" yorumunu yaptı.

Küresel altın varlıkları, en geniş külçe ETF'si SPDR Gold Trust'ta bulunan varlıkların yüzde 20 azalmasıyla yüzde 13 gerileme kaydetti. SPDR altın varlıkları dün 1,080.64 ton düştü ve Nisan ayı genelinde yüzde 11.5'lik gerileme gerçekleştirdi. SPDR'ın en büyük yatırımcısı John Paulson, sarı metalin enflasyona karşı bir kalkan olarak değerini artıracağı görüşünü sabit tutuyor.

Advertisement