Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Ulusal Ekonomi ve Sosyal Araştırma Enstitüsü (NIESR), İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un "zayıf" ekonomik toparlanmayı desteklemek için sermaye projelerinde harcamak üzere daha fazla borçlanmasının gerektiğini söyledi.

İlk çeyrek rakamlarının beklenenden iyi gelmesinin ardından 2013 büyüme tahminlerini yukarı çeken kuruluş, yine de gayrisafi yurtiçi hasılanın 2015'e kadar finansal kriz öncesi zirvelerine çıkamayacağını öngördü. Niesr'in direktörü Jonathan Portes, hükümetlerin GSYH'nin yüzde 2 dolaylarında ekstra yatırım paketini hedeflemesinin mantıklı olacağını dile getirdi.

Osborne, bütçe kesinti programını gevşetmeyi reddetmesinden ötürü İşçi Partisi ve Uluslararaso Para Fonu'nun tepkisini çekti. Niesr ekonomistlerinden Simon Kirby, ekonominin Ocak-Mart döneminde yüzde 0.3 büyümüş olmasına rağmen, mevcut büyüme rakamlarının "toparlanma" olarak adledilebilecek düzeylere hiçbir şekilde yakın olmadığının altını çizdi.

Kuruluş ekonominin bu yıl yüzde 0.9 büyüyeceğini, 2014 ve ve 2015'te ise yüzde 1.5 ve yüzde 2.1 genişleyeceğini öngördü.

İngiltere'nin önümüzdeki birkaç yılda üç dipli resesyona girmesini beklemediklerini, ancak ekonominin zayıf seyredeceğini söyleyen Kirby, hâlen risklerin sürdüğüne dikkat çekti.

Kirby, ülkenin 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2'nin altında seyretmesiyle Osborne'un kısa vadede harcamaları artırmak için daha fazla borçlanması ve uzun vadeli yatırımları gözden geçirmesinin gerektiğini savundu.