Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:20'de güncellendi)

Altın vadeli kontratları, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bugün politika faizini rekor düşük seviyeye indirmesinin metale yönelik "değer koruma" talebini artırmasının ardından son bir haftanın en hızlı yükselişini gösterdi.

AMB, Euro Bölgesi'nin resesyondan çıkmakta zorlanması ile birlikte, gösterge faiz oranını çeyrek puan indirerek yüzde 0.50'ye çekti. AMB Başkanı Mario Draghi, faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, "ihtiyaç duyulduğu sürece genişlemeci para politikasının süreceğini" kaydetti. Fed, dünkü açıklamasında, ekonomiyi desteklemek için aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programı hızının devam ettirileceği tahhüdünde bulundu.

Jacksonville, Florida'da EverBank Direct'in başkanı Frank Trotter, "Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi altını destekliyor ve merkez bankaları sanki rekabetçi devalüasyon yarışında gibi görünüyor," dedi ve "Hem AMB hem de Fed seçeneklerini açık tutuyor," değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli altın kontratları New York Comex piyasasında, yüzde 1.6 yükselerek, yerl saat ile 10:10'da, ons başına 1,468.80 dolara çıktı. Bu seviyede bir kapanış olması durumunda, kontrat 25 Nisan'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmiş olacak.

Metal, tüm dünyada merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için teşvikleri artırmasının etkisi ile 12 yıl üst üste yükseldikten sonra, bu yıl değer kaybediyor. Altın geçen ay, bazı yatırımcıların, hisse senetlerinin ralli yaptığı bir ortamda, altının geleneksel "değer koruma" özelliğine olan inançlarını yitirmesinden dolayı ayı piyasasına girmişti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün yüzde 0.2 gerileyerek, 2,272.28 ton ile Ekim 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi. Altın varlıkları 20 Aralık'ta ulaştığı rekor seviyeden yüzde 14 düştü.

Temmuz vadeli gümüş kontratları, Comex piyasasında, yüzde 2.7 yükselerek ons başına 23.975 dolara çıktı.

(18:20'de güncellendi)