Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi üretimi Nisan ayında da düşeek üst üste 21 ay daralma gösterdi. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerindeki kredileri ve büyümeyi desteklemek için faizleri düşürme baskısını artırdı.

17 üyeli Euro Bölgesi'nde imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Mart ayındaki seviyesi olan 46.8'den, Nisan ayında 46.7'ye düştü. Bu seviye, 23 Nisan'da açıklanan öncü veri olan 46.5'in üzerinde. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.

Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Euro Bölgesi ekonomisinin resesyonda kalması ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 0.75'ten rekor düşük seviye olan yüzde 0.50'ye düşürmesi bekleniyor. Frankfurt merkezli Banka, ekonominin 2013 yılında yüzde 0.5 daralacağı tahmininde bulundu.

Londra'da Investec Securities ekonomisti Victoria Clarke, "PMI verisi, AMB'ye bugünkü basın toplantısında kullanacağı yeni bir şey vermeyecek, yalnızca öncekilerin teyidi olacak," dedi ve "Euro Bölgesi ekonomileri çamura saplanmış durumda. Onları tekrar harekete geçirmek için birşeyler gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.