Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'nın en zengin adamı Alisher Usmanov, 20 milyar dolarlık servetinin kontrolünün büyük kısmını, Moskova'nın 9,000 km uzağında yer alan 60'dan fazla adacıklardan oluşan İngiliz Virgin Adaları'nda bir holding şirketine aktardı.

USM Holdings adındaki şirket, milyarder Usmanov'un en değerli şirketi olan Rusya'nın en büyük demir üreticisi Metalloinvest Holding Co.'yu, Güney Kıbrıs'taki 2 şubesi olan USM Steel&Mining Group Ltd. ve USM Investments Ltd. vasıtasıyla kontrol ediyor.

John Tiner&Partners'ın avukatlarından Valery Tutykhin, off-shore'ların varlıklarını, devlet yetkilileri, rakiğleri ve her tür yağmacıdan kurtarmak isteyen Rus işadamlarının en sık başvurduğu yol olduğunu söyledi.

Bloomberg Milyarder Endeksi'ne göre toplam özvarlığı227 milyar dolara ulaşan Rusya'nın en varlıklı 20 zengininin servetlerinin bir kısmını kendi ülkeleri dışındaki holding şirketlerinden yönetiyor.

Servetlerinin büyük kısmını komünizm sonrasındaki ekonomik ortamda oluşturan Rus milyarderler, offshore holdinglerini, varlıklarını yönetmek, korumak ve gizlemek için kullanıyor. Rus Başkanı Vladimir Putin, bu taktiğe karşı öfkesini sık sık dile getiriyor.