Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili, "Akkuyu anlaşmasına göre kamunun burada kısmen bulunduğunu görüyoruz. Bu yapımda ortak olarak bulunacaktır" dedi.
Bakan Yıldız, Nijer Devlet, Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchiana ve Enerji ve Petrol Bakanı Foumakoye Gado ile bir araya geldi.
Taraflar arasında enerji alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptının imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir Japon gazetesinde yer alan demecine ilişkin, "Ben de Sayın Başbakanımızın 3 milyon tirajlı bir Japon gazetesine verdiği demeci manşetlerinden izledim. Bu, 2 yıllık bir çalışmanın ürünüdür ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak bu konuda çok yoğun bir çaba sarf eden değerli mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

-Fukuşima kazası süreci etkiledi

Sinop nükleer santrali için yarışa 4 ülkeyle başlandığını hatırlatan Yıldız, bir ülke ile bitirmeleri gerektiğini söyledi.
Fukuşima'daki kazanın zaman açısından süreci etkilediğini belirten Yıldız, bütün tarafların kazadan gerekli dersleri çıkardığını ifade etti.
Türkiye'nin de nükleer konusundaki kararlılığından dolayı daha farklı dersler çıkardığını anlatan Yıldız, Japonya Başbakanı'nın yarın ülkenin önemli CEO'ları ile Türkiye'ye geleceğini anımsattı.
Türkiye'nin iki yıl öncesine göre daha iyi şartlar elde ettiğini dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:
"Bütün bunların Sayın Başbakanlar tarafından kamuoyuna duyurulması daha da uygun olacaktır. Bir önceki Akkuyu anlaşmasına göre kamunun burada kısmen bulunduğunu görüyoruz. Bu yapımda ortak olarak bulunacaktır. En önemli maddelerinden bir tanesi, kaybedilen zamanın 3'ncü nükleer santralin yerinin tespit edilmesi ile alakalı 2 yıllık çalışmayı da bu anlaşmanın içerisine koyuyor olmamızdır. Tabii ki şimdi yeri belli değildir ama 4-5 aday yer arasından inşallah bunu tespit etmiş olacağız. Önemli bir bilimsel, teknolojik çalışma olacaktır. Bununla alakalı daha farklı bilgileri yarın Sayın Başbakanlardan dinlemiş olacağız. Daha sonra da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız her türlü detaylarıyla bu bilgileri paylaşacaklardır."

-"Çin'le işbirliğimiz burada bitmedi"

Bir gazetecinin Çin'in nükleer santrallerinin güvenli santraller olarak görüldüğünü belirterek, "Çin fiyat konusunda mı yüksek seçenek sundu?" sorusu üzerine Türkiye ile Çin'in yapacağı işbirliklerinin burada bitmediğini ifade etti.
Çin ile geliştirilmiş ve geliştirilecek birçok önemli proje bulunduğunu kaydeden Yıldız, "Çin, geliştirdiği projelerle bırakın yalnızca Türkiye'nin, dünyanın önemli partnerlerinden birisi olmaya devam etmektedir. Bu yarışta da çok ciddi ve önemli katkılar koymuşlardır" diye konuştu.
Bu arada, Sinop nükleer santrali ile ilgili anlaşma imzalanacak Japon firmanın Fransız ortağı da bulunuyor.

AA