Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da tahviller, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin negatif mevduat faizi konusunda "açık görüşlü" olduklarını belirtmesinin ardından ralliye geçti.

Almanya'nın iki yıllık tahvil faizleri sıfırın altına düşerken, 10 yıllık tahvillerin faizleri AMB'nin faiz oranını yüzde 0.5'e düşürmesiyle Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. 10 yıllık Fransız, Finlandiya ve Belçika tahvil faizleri bütün zamanların en düşük seviyesine gerilerken, İspanyol tahvilleri AMB'nin para politikasının genişlemeci kalacağına dair yapılan açıklamayla yükseldi. Euribor vadelileri, yatırımcıların daha düşük borçlanma maliyetine yönelik beklentilerini artırmasıyla yükseldi.

Amsterdam'da bulunan ING Groep NV kıdemli faiz stratejisti "Draghi, AMB'nin gerekirse daha agresif olacağı sinyalini verdi. Piyasadaki büyük likidite düşük getiriler için iyi olacaktır" ifadelerini kullandı.

İki yıllık Alman faizleri 5 baz puan düşerek Londra saatiyle 16:35'te eksi yüzde 0.031 oldu. Benzer vadeli Finlandiya tahvilleri ise 7 baz puan düşerek eksi yüzde 0.02 oldu. Tahvillerdeki negatif faizler yatırımcıların ödedikleri paradan daha az geri alacaklarını gösteriyor.