Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Tüketici Güveninin son 5 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve işsizlik maaşı başvurularının beklenmedik şekilde düşmesi, ABD'nin ekonomik büyümesinde ilerleme kaydedildiğine işaret etti.

Bloombehrg Tüketici Güveni Endeksi 28 Nisan'da sonlanan haftada -29.9'dan -28.9 puana yükseldi ve işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı da 27 Nisan'da sonlanan haftada 18,000 azalarak 324,000 kişiye geriledi. Tüketici güveni Ocak 2008'den bu yana en yükseğini kaydederken, işsizlik maaşı başvuruları da aynı dönemden bu yana en düşüğündeydi.

Güvendeki ilerlemede, artan konut ve hisse değerlerinin hanehalklarını servetlerini desteklediği yüksek gelirlilerin etkisi büyük oldu. Düşen yakıt maliyetleri ve işten çıkarılmalar, düşük gelirlilere yardımcı olurken, Ocak'ta devreye giren istihdam vergisi toplam hanehalkı alımlaırnı ve ekonomik büyümeyi bu çeyrekte sınırlıyor.

İşverenlerin bu yavaşlamanın işten çıkarmaları gerektirecek büyüklükte görmediğine dikkat çeken Barclays Plc'nin baş ABD ekonomisti Dean Maki, tüketicilerin daha kötü hissetmeyebileceğini, ancak harcayacak daha az paralarının olduğunu, bu nedenle de vergi artışından kaynaklanan gelir kaybının ikinci çeyrekte kendisini hissettireceğini söyledi.

S&P 500 Endeksi dün işsizlik maaşı başvuruları verisi ve Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri rekor düşüğe indirmesinin ardından rekor tazeledi. S&P 500 Endeksi dün yüzde 0.9 kazançla 1,597.59 puandan kapandı.