Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Ewald Nowotny'nin dün negatif mevduat faizine yönelik açıklamaların piyasa tarafından gereğinden fazla yorumlandığını belirtmesiyle dolar ve yen karşısında değer kazandı.

Euro Bölgesi ortak para birimi, dün AMB Başkanı Mario Draghi'nin negatif mevduat faizi için politika yapıcıların "açık görüşlü" olduklarını ifade etmesiyle dolar karşısında 2 haftanın en sert düşüşünü yaşamıştı. Nowotny ise bugün yaptığı bir açıklamada AMB'nin "bu yönde bir planı yok" dedi. Dolar Endeksi bugün açıklanacak olan ABD Nisan ayı istihdam verileri öncesinde düştü. Norveç kronu ise imalatın daralmasıyla euro karşısında değer kaybetti.

Londra'da bulunan Jefferies International Ltd. Döviz stratejisti Jonathan Webb, "Yapmak istedikleri şey [negatif mevduat faizinin] aniden gerçekleşme ihtimalini azaltmak ve bu da Euro Bölgesi'nin bazı bölgelerinde bölünme olduğunu gösteriyor. Draghi, AMB için gerekli görüldüğü takdirde bir sonraki adımın ne olduğunun sinyalini verdi. Geniş resim euro için hâlâ oldukça negatif" ifadelerini kullandı.

Euro, New York saatiyle 07:41'de yüzde 0.5 yükselişin ardından 1.3126 dolar oldu ve yüzde 0.9'a varan düşüşten toparlandı. Yen karşısında da yüzde 0.5 güçlenen euro 128.64 yen oldu. Dolar ise yüzde 0.1 değer kazanarak 98.08 yene yükseldi.

AMB dün gerçekleştirdiği bir toplantıda politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 0.5 yaptı.