Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi hizmet ve imalat üretimi Nisan ayında üst üste 15. ay daralma kaydederken, perakende satışları resesyonla mücadele etmeye çalışan bölgede düşüş yaşadı.

Londra merkezli Markit Economics tarafından imalat ve hizmet sektöründeki yetkililerle yapılan görüşmelerle hazırlanan bileşik endeks Mart ayında 46.5'ten Nisan ayında 46.9'a yükseldi. Bu rakam her ne kadar öncü beklenti olan 46.5'in üzerine çıksa da 50'nin altında kalarak daralmanın devam ettiğini gösterdi. Bir başka rapor ise perakende satışlarının Mart'ta üst üste 2. ay gerilediğini gösterdi.

Avrupa Komisyonu 3 Mayıs'ta yaptığı bir açıklamada Euro Bölgesi ekonomisinin 2013 yılında daha önce beklenenden daha fazla daralacağını dile getirirken, 2 yıllık düşüşün işsizliği rekor bir seviyeye çıkardığını belirtti. Avrupa Merkez Bankası (AMB), İtalya ve Güney Kıbrıs'ta meydana gelen siyasi çalkantıların ardından geçtiğimiz hafta politika faizini 25 baz puan indirerek rekor seviye olan yüzde 0.5'e çekti.

Frankfurt'ta bulunan Commerzbank AG şef ekonomisti Joerg Kraemer, "Finansal piyasalar borç krizini atlatmış gibi duruyorlar ama öncül ekonomik göstergeler son zamanlarda gerileme kaydetti. Analistlerin beklentilerinin aksine ekonominin baharda toparlanmayacağına dair dikkate değer bir risk bulunuyor" ifadelerini kullandı.