KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:46'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, HSBC Holdings Plc (HSBA) ve Allianz SE gibi önemli finans kuruluşlarının beklenenden daha iyi kar açıklamalarının ardından yükseldi. Gösterge endeks, bu alışlarla birlikte, neredeyse son beş yılın zirvesini daha yukarıya taşıdı.

Avrupa'nın en büyük bankası HSBC, Fransa'nın en büyük ikinci bankası Societe Generale ve Alman Commerzbank'ın her biri, ilk çeyrek karlarını açıklamalarının ardından en az yüzde 2.6 değer kazandı. Avrupa'nın en büyük sigorta şirketi Allianz SE, kârındaki sıçramanın ardından yüzde 3.6 yükseldi. Elektrik ekipmanları üreticisi Alstom SA, kar tahminini düşürmesi ile birlikte yüzde 12 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, 301.74 puandan kapandı. Avrupa hisselerinin gösterge endeksi bu yıl, merkez bankalarının teşvik tedbirlerini sürdürmesi ile birlikte yüzde 7.9 yükselerek Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bloomberg verilerine göre Stoxx 600 Endeksi'nde işlem hacmi son 30 günün ortalamasından yüzde 16 daha yüksek.

Londra'da Old Mutual Asset Managers U.K. fon yöneticisi Kevin Lilley, "Finans hisselerinde ağırlığım yüksek," dedi ve "Kar cephesinde durum karışık, ancak sürprizler finans kesimi hisselerinden geliyor. Piyasanın yukarı yönde hareketini sürdürmesini bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Ulusal endekslere bakıldığında, 18 batı Avrupa ülkesinin gösterge endekslerinin 16'sı bugün yukarı yönde hareket etti. Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 0.4, Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.9 ve İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 tırmandı.

HSBC (HSBA), ilk çeyrek vergi öncesi kârının neredeyse ikiye katlanarak 8.43 milyar dolara ulaştığını açıklamasının ardından yüzde 3 yükselerek 735 peniye ulaştı. Bu veri, Bloomberg'in dokuz analisti tarafından yapılan 8.04 milyar dolarlık tahmin ortalamasının üzerine çıktı.


(20:46'da güncellendi)


Advertisement