Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel'deki Avrupa Komisyonu'nun Slovenya'da daha sert bir tavır benimsemesi için üzerindeki baskılar artıyor. Ülke içindeki sürtüşmeler ülkenin bankacılık sektörünü denetleme ve Euro Bölgesi'nin bir sonraki kurtarma hedefi olmayı önleme yeteneğine ilişkin endişeleri artırıyor.

Euro Bölgesi'nin 2 kıdemli yetkilisi, endişelerin Slovenya maliye bakanlığı ile finansal sektöre danışmanlık ve denetmenlik etmekten sorumlu olan merkez bankası arasında işbirliği olmadığına odaklandığını aktardı. İngiliz Financial Times gazetesine konuşan yetkililerden biri, Slovenya merkez bankasının yeni hükümetin temizleme çabalarını engellemeye çalıştığını söyledi.

Merkez bankasının rolünün, Slovenya'nın kurtarmaya en çok ihtiyacı olan ve en büyük 3 bankasının devlet denetiminde olmasından ötürü sorunlara neden olarak, kurumun ihtiyaçlarını kısmi olarak deperlendirme yeteneğini sorgulatabilir. Yetkili, ülkenin ciddi büyüklükte yönetim sıkıntısının olduğunu vurguladı.

Slovenya Maliye Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun öngördüğü sorumlulukların farkında olduğunu ve Brüksel'den ekstra önlemin gerekli olduğuna inanmadığını söyledi.

Slovenya'nın en büyük bankaları, kriz öncesindeki yükseliş yıllarında verilmiş performans göstermeyen kredilerdeki artıştan ötürü sıkıntı çekiyor. Sancılı resesyon, bankalardaki zararları artırarak, devletin bankaları yeniden sermayelendirmesini gerektirdi.