Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Altın New York'ta, Hindistan ve Çin'de artan fiziki talebin, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıklarının son dört yılın en düşük seviyesine inmesini dengelemesi sonucu yükselirken, Londra'da fazla değişmedi.

Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı, Hong Kong hükümet verilerinin dün gösterdiği üzere, Mart ayında iki katın üzerinde artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. MMTC-PAMP India Pvt.'nin idari direktörü Rajesh Khosla, Hindistan'ın altın ithalatının, merkez bankalarının bankaların altın ithalatına sınırlama getirme kararı sonrası kuyumcuların altına hücum etmesi ile birlikte, Mayıs ayında da 100 tonu aşarak iki ay üst üste bu seviyenin üzerine çıkmaya yönlendiğini kaydetti. Altın Nisan ayının ortasında, Hüney Kıbrıs'ın altın rezervlerinden satış yapacağı endişesi ile altın varlıklarını hızla azaltması sonucu son iki yılın en düşük seviyesine inmişti. Fiyatlar, altın sikke ve kuyumcu talebinin güçlenmesi sonucu, son iki yılın en düşük seviyesinden yüzde 10 toparlandı.

Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Daniel Briesemann, "Çin'de yılın ilk üç ayında güçlü bir talep vardı, kuyumcu, külçe ve sikke altının tümünün üzerinde," dedi ve "Altına yönelik güvenli liman talebi şimdilerde, hisse senedi piyasalarındaki keskin yükselişlerin olduğu bir ortamda, düşük" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek, yerel saat ile 06:40'ta, ons başına 1,452.50 dolara çıktı. vadelilerde işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 24 altındaydı. Spot altın Londra'da, gün içinde yüzde 0.4 yükselmesi ve yüzde 0.3 düşmesinin ardından, fazla değişmeyerek ons başına 1,453.37 dolarda kaldı.

Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı, Hindistan'ın ardından dünyanın en büyük altın kullanıcında alımların güçlü bir artış göstermesinin etkisi ile, Mart ayında iki katın üzerinde artış göstererek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Hong Kong hükümetinin dün açıkladığı verilere göre, Çinli alıcılar hurda altın dahil 223,519 kilo (223.52 ton) altın alımı yaptılar. Bu rakam Şubat ayında 97,106 kilo seviyesindeydi. Dün açıklanan diğer bir veri ise, Çin'in altın kullanımının ilk çeyrekte, fiyatların düşmesi ile birlikte, yüzde 26 arttığını gösterdi.

Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın miktarı dün yüzde 0.4 düşerek 1,057.79 ton ile Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Altın bu yıl, hisse senetlerinin ralli yapması ve  bazı yatırımcıların altının değer koruma özelliğine olan inançlarını yitirmelerinden dolayı yüzde 13 düştü. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün yükseldi ve dördüncü gün ard arda rekor kırdı. Dow Jones Endeksi ilk kez 15,000 puanın üzerinde kapandı.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "ABD hisse senedi piyasasının her yükseldiği dönemde, altın fiyatlarında aynı oranda düşüş görüyoruz," dedi ve insanların altından hisse senetlerine dönmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Temmuz vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.1 düşerek ons başına 23.79 dolara gerilerken, platin kontratları yüzde 0.4 çıkışla ons başına 1,487.70 dolara ve palladyum kontratları yüzde 0.7 değer kazanarak ons başına 685.35 dolara ulaştı.

(15:20'de güncellendi)