Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Joerg Asmussen, her ne kadar durumun kötüleşmesi durumunda politika yapıcıların daha fazla faiz indirimine gitmeye hazır olsa da bunu yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Almanya'da katıldığı bir etkinlikte gazetecilere konuşan Asmussen, geçtiğimiz hafta AMB'nin faiz indirimini verilerin haklı çıkardığını söyleyerek, "Aynı zamanda yine ekonomik verilerin bizi zorlaması durumunda yeniden harekete geçmeye hazır olduğumuzu açıklığa kavuşturduk. Fakat tabii ki dikkatli olmalıyız. Eğer faiz oranlarını çok uzun süre düşük seviyelerde tutarsak bunun yüksek maliyetleri olabilir" ifadelerini kullandı.

Frankfurt merkezli banka 2 Mayıs'ta politika faizini 25 baz puan indirerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'e çekerken, mevduat faiz oranını da eksiye çekme konusunda "açık görüşlü" olduğunu belirtmişti.

"Faiz oranlarını indirme gibi standart ve standart olmayan önlemleri çok kez aldık" diyen Asmussen, faiz oranlarını uzun süre düşük seviyede tutmanın yatırımcıların güçlü bir zemin olmadan paralarını bankadan alıp hisselere yönlendirebileceği"ni söyledi.

AMB Başkanı Mario Draghi ve Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure ikisi de bu hafta bankanın gerektiği durumda faiz oranlarını tekrar indirmeye hazır olduğunu belirtti.