Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri, hisse artışları ve ABD ekonomisinin gelişmesinin sabit getirili menkul kıymetlere olan talebi azaltmasıyla 10 yıllık tahvil faizlerinin son beş haftadaki en yüksek seviyeye ulaşması sonucunda geriledi.

Tahvil faizleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bugün Chicago'da gerçekleştirilecek olan bankacılık konferansında yapacağı konuşma öncesinde son iki ayın en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Japonya, Almanya ve İngiltere tahvilleri düşüş yaşarken, yen büyük bir kayıpla dört yıldır ilk defa dolar karşısında 100 yenin üzerine çıktı. Fed ve diğer merkez bankaları ekonomilerine para arzı yaparak ya da faiz oranlarını düşürerek para yöneticilerini daha yüksek getirili varlıklar aramaya yöneltiyorlar.

Londra'da bulunan Bank of America Merill Lynch sabit gelir stratejisti John Wraith, "Güvenli liman piyasalarının çözülmesi için doğru bir zaman. Japonya hükümet tahvilleri büyük bir hareketlilik yaşarken hisselerde ve dolar-yen kurunda da durum aynı şekilde. Tahvil faizleri rekor düşük seviyelere gerilemelerini sağlayan aciliyet hissi olmadığından dolayı gelecek aylarda daha da yukarı çekilecek" dedi.

10 yıllık ABD tahvil faizleri erken saatlerde 3 Nisan'dan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1.87'ye ulaştıktan sonra 4 baz puan, yani yüzde 0.04 puan, yükselerek New York saati ile 08:27'de yüzde 1.85 oldu. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 10/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 3.13  dolar, düşüş yaşayarak 99 1/8 oldu. Tahvil faizleri bu hafta 11 baz puan yükselerek, 8 Mart'ta sona eren haftadan bu yana en çok yükseldiği haftayı yaşıyor.

John Wraith ayrıca, Merrill Lynch resmi tahminlerine dayanarak 10 yıllık tahvil faizlerinin yıl sonuna doğru yüzde 2.25 seviyesine yükseleceğini belirtti. Bu rakamın, Bloomberg'in 71 ekonomist arasında 3-8 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ankete göre elde edilen yüzde 2.20'lik tahmine yakın olduğu görülüyor.