Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, krizin ardından Wall Street çalışanlarının varlık işlemlerinde sıkça kullandığı toptan fonlama piyasalarında risklerin devam ettiğini belirtti.

Chicago Fed bankacılık konferansında bugün bir konuşma gerçekleştiren Bernanke, "Kısa vadeli toptan fonlama piyasalarında önemli riskler devam ediyor. Bu risklerin en önemlilerinden bir tanesi piyasanın, büyük miktarda borçlananlar veya broker-dealer tarafında yaşanacak bir başarısızlığa nasıl cevap vereceğidir" ifadelerini kullandı.

Bernanke ayrıca Fed'in 2008'de mortgage finansmanında yaşanan bir çöküşün Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en büyük resesyona yol açmasından bu yana risk gözetimlerini de nasıl yenilediklerini açıkladı.

Fed Başkanı, "Yatırımcıları ve diğer piyasa oyuncularını, repo piyasasındaki büyük bir katılımcının çökmesiyle ortaya çıkacak sonuçlara hazırlayabilmek için daha fazla çalışılması lazım" dedi.

Bernanke ayrıca finansal krizin, repo piyasasının "oldukça kırılgan" olduğunu açığa çıkardığını da belirtti ve "Kriz süresince teminatların doğasına ve değerine yönelik soru işaretleri ortaya çıkarken, endişeli bankalar ya marjlarını çok büyük miktarda artırdılar ya da daha sık görülen bir davranışla tamamen geri çekildiler" dedi.

"Marj isteklerini karşılayamayan ve varlıklarının finansmanını başaramayan borçlular satmaya zorlanırken, bu da varlık fiyatlarını iyice aşağı çekti" diyerek, bunun da kaldıraç oranını azaltan ve daha fazla varlık likiditasyonuna yol açan bir döngü oluşturduğunu dile getirdi.

Bernanke ayrıca 2007-2009 yılları arasında kaybolan istihdamın henüz geri kazanılamadığını da sözlerine ekledi.

Fed Başkanı, piyasa ve kurumsal izlemeyi Fed makroekonomik araştırma ve tahminlere eşit bir seviyeye yükselterek Mali İstikrar Politikası ve Araştırma Ofisi'ni kurarak, Nellie Liang'ı bu ofisin başına geçirdi.