Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in para arzı Nisan'da genişlerken, yeni yuan kredileri de beklentinin üzerinde gelerek, ilk çeyrekte büyümenin beklenmedik bir şekilde yavaşlamasının ardından politika yapıcıların kredi desteğini sürdürdüğünün sinyalini verdi.

Çin Merkez Bankası önceki gün kredilerin Nisan'da 792.9 milyar yuan ile Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini olan 755 milyar yuanın üzerinde gerçekleşti. M2 para arzı da Mart'taki yüzde 15.7'lik sıçramasının ardından Nisan'da yıllık bazda yüzde 16.1 yükseldi.

Enflasyonun bu yılın her ayında hükümetin yıllık hedefinin altında olması, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki toparlanmanın risk altında olduğu dönemde merkez bankasına kredileri destekleme imkanı tanıdı. Diğer yandan kredilerdeki büyüme ve gölge bankacılığı, aralarında Başkan Xi Jinping'in de bulunduğu ülkenin yeni liderlerinin kontrol altına almaya çalıştığı finansal sistemdeki riskleri artırabilir.

Bu yılın ilk 4 ayındaki güçlü kredi ve banka kredilerinin 3. çeyreğin sonuna kadar ekonomik toparlanmayı desteklemeye yeterli olacağını söyleyen Citigroup Inc.'in kıdemli Çin ekonomisti Ding Shuang, finansal risklerin artabileceğini not düştü.

Tröst kredileri, hisse ve tahvil satışlarını içeren geniş kapsamlı kredi göstergesi, toplam finansman, geçtiğimiz ayki 2.54 trilyon yuanlık rekorunun ardından Nisan'da 1.75 trilyon yuan oldu.

Ekonomistlerin medyan tahmini para arzınnda yüzde 15.5 artış yönündeyken, toplam finansman tahminleri 1 trilyon yuan ila 1.8 trilyon yuanda seyretti.