Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-7 maliye bakanları bir yandan yendeki zayıflamayı tolere edeceklerini söylerken, diğer yandan Japonya'nın toparlanma stratejilerinin gündemlerinde olmayı sürdüreceğine işaret etti.

Londra yakınlarında Aylesbury'de düzenlenen toplantıda konuşan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne muhabirlere G-7 maliye bakanları ve merkez bankacılarının Şubat'ta kararlaştırdıkları "kuru hedeflememe" planına bir kez daha bağlılıklarını ifade ettiklerini söyledi.

Tokyo'daki Japan Macro Advisors'ın başekonomisti Takuji Okubo, mevcut önlemler işe yaramazsa Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla genişlemeye gidebileceğini ve gitmesinin de gerektiğini söyledi.

Bir yandan yenin dolar karşısında 100 seviyesinin altına gerilemesini tolere edeceklerinin sinyalini veren politika yapıcılar, diğer yandan Japonya'nın toparlanma programının görüşmelerin merkezinde olduğunu ve yendeki hareketleri yakından izleyeceklerini dile getirdi. Japonya Merkez Bankası'nın parasal teşvik hamlelerinin etkisiyle yen bu yıl dolar karşısında yüzde 15, euro karşısında yüzde 13 değer kaybetti.

Herkesin kurlardaki gelişmeleri izlediğini belirten Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, "Japon meslektaşlarımızla etraflı bir şekilde Japonya üzerinde tartıştık" dedi.

Yen bugün dolar karşısında Ekim 2008'den bu yana ilk kez 102 seviyesinin ötesine gevşedi. Yen geçtiğimiz hafta yüzde 2.6 zayıflayarak son 5 haftanın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 10:12'de yüzde 0.2 aşağıda 101.87'den işlem gördü. Japon yeni erken saatlerde dolar karşısında 102.15 seviyelerini gördü.