Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kansas Fed Başkanı Esther George, Amerikan ekonomisinin büyümesi ve krizden uzaklaşmasıyla merkez bankasının para politikasını sıkılaştırmaya başlamasına yönelik baskılarını artırdı.

Merkez bankasının mevcut politikalarının risklerine ilişkin endişelerini dile getiren Esther George, Fed'in tahvil alım programından çıkmaya başladığını görmek istediğini söyledi.

George, kriz dışında bu politikaların devam ettirilmesinin, sürdürülebilir ekonomik büyüme hedefine ulaşılması için uzun vadede risk teşkil ettiğini ifade etti.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin son 3 toplantısında karşı oy kullanan tek Fed başkanı olan George'un duruşu, Fed Başkanı Ben Bernanke, Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen ve New York Fed Başkanı William Dudley'nin görüşüyle ters düşüyor.

George Cuma günü Fed'in öngörülmedik parasal genişleme ve sıfıra yakın faiz dönemini sonlandırdığında ekonomiyi zorluklarla karşı karşıya bırakabileceğine dikkat çekti.

Hisse senedi piyasalarındaki son zirvelerin de tüketim gibi ekonominin daha geniş alanına yayılmadığının altını çizen George, Fed politikasının, getiri arayışındaki yatırımcıları riskli varlıklara itmesine ilişkin uyarıda bulunarak, bu durumun yatırımcıları özellikle faizlerin artacağı zaman kırılgan hâle getireceğini söyledi.