KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD perakende satışları Nisan ayında beklenmedik bir artış göstererek, tüketici harcamalarında düşüş yaşandığı endişelerini dindirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan açıklanan verilerde Mart ayındaki yüzde 0.5'lik düşüşün ardından Nisan ayında yüzde 0.1 artış olduğu görüldü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.3'lük bir düşüş olacağı yönünde gerçekleşti. Otomobil gibi kategorileri içine almayan büyüme hesaplamalarına bakıldığında ise yine ilerleme kaydedildiği görüldü.

Bugün açıklanan perakende rakamlarının, ekonomistlerin harcama tahminlerinde bu çeyrekte beklediklerinden daha az bir düşüş görebilecekleri sinyalini veriyor. Düşük yakıt maliyetleri ve yükselen konut ve hisse değerleri tüketici harcamalarının devam edeceğini gösteriyor.

New York'ta bulunan Jefferies Group LLC şef finansal ekonomisti Ward McCarthy, "Hisse piyasası ve konut fiyatlarının yukarı yönlü harekete devam etmesi ve daha fazla istihdam görmemizden tüketicilerin faydalı çıkacağını düşünüyorum. Yıl devam ettikçe insanların daha mutlu bir bakış açısı olacak. Ekonomi de gelişmeye devam edecek" yorumunu yaptı.

Mart rakamları öncü veri olan yüzde 0.4'lük düşüşten yüzde 0.5'lik düşüşe revize edildi.

Geçtiğimiz ay 13 büyük kategoriden 9'u yükseliş kaydederken, kıyafet perakendecileri yüzde 1.2'lik artışla bu yükselişe öncülük etti.

Öte yandan otomobil satışları da iyileşme gösterirken, bu ayın başlarında açıklanan sanayi verileriyle de çelişmiş oldu.

Advertisement