Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde daha önce beklenenden daha az büyürken, yavaşlayan stok büyümesi ve hükümetin harcama kesintileri, 2010 yılından bu yana tüketici harcamalarında görülen en büyük artışa baskın geldi.

ABD'de gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYH) yıllık yüzde 2.4 oranında büyüdü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 2.5 olarak gerçekleşmişti.

Yükselen konut fiyatları ve hisse değerleri ABD'de hanehalkının maaş vergilerinden çok fazla etkilenmemesini sağlarken, ekonominin en büyük kolu olan harcamaların da devam etmesini sağlıyor. Dirençli tüketici harcamaları, konut sektöründe daha fazla ilerleme ve istihdamda artış ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanması için gerekli faktörler.

New York'ta bulunan BNP Paribas SA ABD ekonomisti Yelena Shulyatyeva, "Ekonomi hâlâ normal. Büyüme, yılın başlangıcında kabul edilebilir seviyede gerçekleşti. Ekonomi, harcama kesintilerinin etkilerinin azalmasıyla ikinci yarıda toparlanacaktır" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan 81 ekonomistin tahminleri yüzde 2 ile yüzde 3 arasında değişecek.

Ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamaları yıllık yüzde 3.4 yükseldi. GSYH'de görülen yüzde 2.4'lük artış daha önce beklenen yüzde 3.2'lik yükselişin altında gerçekleşti. Bloomberg anketi tahmin medyanı yüzde 3.3 olarak gerçekleşti.

GSYH tahmini bu çeyrekte yapılacak 3 tahminden ikincisini oluştururken, bir sonraki GSYH okuması Haziran sonuna doğru açıklanacak.