Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin son 12 aylık ihracatının 154,1 milyar dolar olduğunu belirterek, yıl sonunda Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 158 milyar dolara ulaşılacağını bildirdi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, nisan ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.

Türkiye'nin nisan ayı ihracatının 12,5 milyar dolar, ithalatının 22,8 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 54,9 seviyesinde gerçekleştiğinin altını çizen Çağlayan, Ocak-Nisan dönemindeki 4 aylık duruma bakıldığında ise ihracatın 49,6 milyar dolar, ithalatın 81,6 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 60,7 olduğunu ifade etti.

Bölgelere göre ihracata da dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:

"Nisan ayında 97 faslın 77'sinde ihracatımız artarken, yine 97 faslın 71'inde ithalatımız arttı. Yani hem ihracatımız hem de ithalatımızda genele yayılmış bir artış var. Ancak, 2012 Nisan'da 634 milyon dolar olan altın ve mücevher ithalatımızın bu yıl nisan ayında altın 2,5 milyar dolara yükseldiğini de hatırlatmak isterim. Nisan ayında 45 tondan fazla altın ithalatı yapıldı. Nisan ayı ithalatımızda yaşanan 3,5 milyar dolarlık artışın 1,8 milyar doları altın ithalatından kaynaklanıyor. Buna karşılık altın ihracatımızda da geçen yılın nisan ayına göre 870 milyon dolar gerileme var. Ama altın da ihraç ettiğimiz, ithal ettiğimiz binlerce üründen biri. Onu ayırt etmediğimizi özellikle belirtmek isterim."

- "İlk 4 ayda ihracat artışımız yüzde 3,4"-

Bakan Çağlayan, 4 aylık dış ticaret verisi açıklanmış Türkiye'den başka 20 ülkenin daha bulunduğunu belirterek, bunlarda 4 aylık ortalama ihracat artışının yüzde 4,3 olduğunu ve bunların hemen hepsinin gelişmekte olan ülkeler olduğunu bildirdi.

Tüm bu ülkelerin ihracat performansında zayıflamanın görüldüğüe işaret eden Çağlayan, bunun da başlıca sebebinin Avrupa olduğunu ifade etti.

Çağlayan, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak, ilk 4 ayda ihracat artışımız yüzde 3,4. Bizim gibi ihracatının yüzde 40'a yakınını AB'ye yapan bir ülkenin küresel kriz döneminde gösterdiği ihracat performansı hakikaten çok iyi. AB dışında olup da ihracatında AB'nin payı bizim kadar yüksek ülke bulmanız çok zor. Ama biz bir taraftan Avrupa krizi, bir taraftan Arap Baharı dezavantajlarına rağmen ihracatımızı artırmayı başardık.

AB'nin 2013 yılında kendi dışındaki ülkelerden ithalatında yüzde 6 gerileme var. 27 üyeli Birlik'te sadece 5 ülkenin ithalatı artmış durumda. Onlar da Estonya, Letonya, Bulgaristan gibi küçük ekonomiler. Avrupa'da durum büyüme gibi dış ticaret açısından da hiç parlak değil. Biz, bakanlık olarak, hükümet olarak, Avrupa etkisini minimize etmek için gerekli tedbirleri aldık, proaktif politikalar izledik. Pazar çeşitlendirme stratejisi ile son 4 yılda tam olarak 43,6 milyar dolar ek ihracat yaptık."

- "OVP hedefine ulaşacağız"-

Bu yıl ki dış ticaret rakamlarının kendileri için sürpriz olmadığının altını çizen Çağlayan, "OVP ihracat hedefimiz 158 milyar dolar. Geçen yıllara göre daha düşük bir ihracat artışı olacağı herkes tarafından bekleniyordu. Biz de hükümet olarak planımızı ona göre yaptık. Dünyada durum bu. Gerek mal, gerek hizmet ticareti geçen yıllara göre daha zayıf artış gösteriyor. Yıl genelinde de bu durum devam edecek. Son 12 aylık ihracatımız 154,1 milyar dolar ve yıl sonunda OVP hedefi olan 158 milyar dolara ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

AA