Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:47'de güncellendi)

Yen, Japonya Maliye Bakanı Taro Aso'nun para birimini zayıflatmak için Döviz piyasasına müdahale etmeyeceğini söylemesi sonrasında, dolar karşısında beş yılın en büyük haftalık kazancını genişleterek yükseldi.

Japon para birimi, ülkede hisselerin gerilemesi ve volatilitenin 2011'den bu yana en yükseğe sıçramasıyla, dolar karşısında iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar, euro karşısında haftalık kayıp yaşamaya doğru ilerliyor. Avustralya doları, Çin'de yarın açıklanacak olan ve ülke ithalatındaki büyümenin yavaşladığının görülmesi beklenen veriler öncesinde geriledi.

Milano'da bulunan UniCredit SpA kıdemli döviz stratejisti Roberto Mialich, "Abe'nin yorumları piyasa açısından tatmin edici değildi. Bu, yenin yükselmesine destek oluyor. Bütün piyasalar ağırlıklı bir şekilde yende short ve böylece insanlar ters ayakta yakalandılar. Bu da güçlü bir satın almaya zorladı. Hisse piyasası baskı altında kaldığı sürece, yen güvenilir kalabilir" yorumunu yaptı.

Yen, dolar karşısında Londra saati ile 07:05'te yüzde 1.6 değerlenerek 95.46 düzeyine çıktı. Yen bu hafta yüzde 5.1 yukarıda seyrediyor. Japon yeni euro karşısında, gün içerisinde 16 Nisan'dan bu yana en güçlü seviyesi olan 126.28'i görmesinin ardından, yüzde 1.5 primlenerek 126.56'ya yükseldi. Dolar euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamadı ve 1.3253 dolar oldu ve hafatlık yüzde 2'lik bir gerilemeye doğru ilerliyor.

(15:47'de güncellendi)