Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İhracat birim değer endeksi, nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 3,6 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin dış ticaret endeksleri verilerini açıkladı.

Dış ticaret endekslerine göre, ihracat birim değer endeksi nisanda yıllık bazda yüzde 0,8, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 3,6 azaldı.

Söz konusu ayda ihracat birim değer endeksi, yakıtlarda yüzde 14,2 azalırken, gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 0,6, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,8 ve imalat (gıda içecek tütün hariç) sanayi ürünlerinde yüzde 0,8 arttı.

İthalat birim değer endeksi, yıllık bazda yüzde 3,6 azaldı. İthalat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 10,7, imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayinde yüzde 0,1 artarken, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 9,2, yakıtlarda yüzde 11,1 azaldı.

-İhracat miktar endeksi yüzde 0,1 azaldı-

İhracat miktar endeksi nisan ayında 2012 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 0,1 azalırken, ithalat miktar endeksi ise yüzde 22,8 artış kaydetti. Ana ürün grupları itibarıyla ihracat miktar endeksi, geçen yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 13, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 11,2, imalat (gıda, içecek ve tütün hariç) sanayi ürünlerinde yüzde 6,8 artış gösterirken, yakıtlarda yüzde 9,1 azaldı.

Ana sektörlere göre ithalat miktar endeksi ise gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 15,1, imalat (gıda, içecek ve tütün hariç) sanayi ürünlerinde yüzde 16,7, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,4, yakıtlarda ise yüzde 3,9 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış seri itibarıyla, bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 3,9 azalırken, ithalat miktar endeksi ise yüzde 20,2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,9 azalırken, ithalat miktar endeksi yüzde 9,7 arttı.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret hadleri, geçen yıl nisan ayında 94,8 iken, bu yılın aynı ayında 97,5'e yükseldi.