Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin eski başkanı George W. Bush'un Ekonomi Danışmanları KOnseyi başkanı Edward Lazear, finansal piyasaların bugünkü tarımdışı istihdam verisini beklediğini, ancak işsizlik oranıyla meşgûl olmanın "hatalı" olduğunu ileri sürdü.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde bir makale kaleme alan Lazear, Fed ve geri kalanın aslında istihdam oranını izlemesinin gerektiğini savunarak, çalışan nüfusun oranının işgücü piyasası konusunda daha fazla detay verdiğini söyledi.

Çalışan oranının 2006'daki yüzde 63.4 seviyesinden yüzde 58.6'ya gerilediğini, bu rakamın Temmuz 2011'deki yüzde 58.2'lerden çok düşük ilerleme kaydettiğini belirtti.

Lazear, "Bu veriye göre istihdam piyasasının sağlığı 3 yılda zoraki ilerleme kaydetti" yorumunda bulundu.

İkincil olarak Nisan'da yüzde 7.5 gelen işsizlik oranının şu anda aktif olarak çalışan ve işsiz olanları saydığının ve iş aramayı bırakmış ya da başka iş bulamamalarından ötürü yarı zamanlı çalışanları dahil etmediğinin altını çizen Lazear, "Mevcut seviyedeki istidham büyümesiyle, resesyon öncesi seviyelerde tanımlanan tam istihdama ulaşmak 10 yıldan fazla zaman alacak" dedi.