Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın merkez bankası Bundesbank bu ve önümüzdeki yıla ait büyüme tahminini indirirken, Euro Bölgesi'ndeki resesyonda en kötünün geride kaldığına ilişkin güven sinyali verdi.

Frankfurt'taki banka 2013 büyüme tahminini, Aralık'taki yüzde 0.4 seviyesinden yüzde 0.3'e indirdi ve ekonominin 2014'te de yüzde 1.9 yerine yüzde 1.5 büyüyeceğini öngördü.

Birçok gelişmenin, Euro Bölgesi'nin krizdeki ekonomilerinin durumunda istikrar sağlanmasına ve genişlemeci faktörlerin kademeli olarak kazanç sağlayıp sağlamayacağına bağlı olduğunu söyleyen Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, "Dünya ekonomisinde sürdürülebilir bir yükseliş de en azından  büyüme rotasında varsaydığımız önşartlar kadar önemli" açıklamasında bulundu.

Alman ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0.1 büyüdü, iş dünyası güveni Mayıs'ta Şubat'tan bu yana ilk kez arttı ve dirençli istihdam piyasası düşük faiz ortamında yerel tüketimi destekledi. Avrupa Merkez Bankası dün borçlanma maliyetlerini yüzde 0.5 ile rekor düşükte tutarken, bu yılın ilerleyen zamanlarında artı büyüme kaydedileceğini tahmin etti.

"Euro Bölgesi'nde ekonominin dibe vurmuş göründüğünü" söyleyen Bundesbank, yine de merkez bankasının hızlı ilerlemenin önünde devam eden yapısal sorunlar görmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Bundesbank, Euro Bölgesi'nin talep tarafından Alman ekonomisine en azından 2014'e kadar "anlamlı bir katkı" sağlayamayacağı beklentisini korudu.

Banka, bu yılki enflasyon görünümünü yüzde 1.5'ten yüzde 1.6'ya yukarı yönlü, 2014'tekini ise yüzde 1.6'dan yüzde 1.5'e aşağı yönlü revize etti.