Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketicilerin istihdam piyasasındaki kazançların verdiği güvenle otomobil, mobilya ve kıyafet alımlarını artırmasıyla Mayıs'ta perakende satışların yükseldiği tahmin ediliyor.

Bloomberg anketine katılan 61 ekonomistin medyan tahminine göre ABD'de perakende satışlar Mayıs'ta, Nisan'daki yüzde 0.1'lik yükselişin ardından yüzde 0.4 artarak son 3 ayın en büyük sıçramasını kaydetti. ABD'de perakende satış verileri 13 Haziran'da açıklanacak. Dünyanın en büyük ekonomisinde bu hafta açıklanacak olan fabrika üretim verisinin de 3 aydır ilk kez büyümeye işaret etmesi bekleniyor.

İşe alımlardaki toparlanmaya ek olarak yüksek konut ve hisse senedi fiyatlarının Amerikalılar'a bu yılki istihdam vergisi artışıyla başa çıkmalarında yardımcı olmasından en çok yararlananlar arasında General Motors Co. ve Gap Inc. de yer aldı. Ancak buna rağmen, federal harcama kesintilerinin neden olduğu bu çeyrekteki yavaşlamanın aşılması için daha fazla istihdam ve ücret kazançları gerekiyor.

Morgan Stanley'nin ekonomistlerinden Ted Wieseman, tüketicilerin, istihdam piyasasındaki artış ve bilanço tablolarındaki ilerlemeler sayesinde, vergi artışlarının etkisini harcamalarını azaltarak dengeleme ihtiyacı duymadıklarını belirtti.

Retail Metrics'in izlediği 10 şirketin 9'unda aynı mağaza satışları arttı. L Brands Inc.'in satışları yüzde 3 tırmanarak, yüzde 2.9 beklentisini aştı.