KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa para birimleri, Fed'in teşvikleri azaltacağı söylentileri ve Çin'deki durgunluk işaretleri sonrasında, Güney Afrika para birimi rand öncülüğünde geriledi.

Rand, kapanış verileri baz alındığında dolar karşısında dört yılın en düşüğüne geriledi. Hindistan rupisi rekor düşük seviyede. Türk lirası en büyük yıllık düşüşe doğru ilerliyor. Devlet kuruluşu olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, protestolar arasında piyasanın durumunu göz önünde bulundurarak ikinci kez halka arzı iptal etmesinin ardından, İstanbul'da en büyük düşüşü yaşadı.

Güney Afrika para birimi rand, yüzde 2 gerileyerek Londra saati ile 14:10'da dolar başına 10.1664 rand oldu. 7 Haziran'da açıklanan verilerde ABD istihdamı, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonomide istikrarlı ve gerçek bir büyüme görüldüğü takdirde merkez bankasının tahvil alımlarını azaltabileceğini söylemesinin ardından, Mayıs ayında tahminlerin üzerinde artış gösterdi. Çin sanayi üretimi geçen yıla göre yüzde 9.2 ile tahminlerden az bir artış gösterirken, üretici fiyatları düşüşünü 15. aya taşıdı.

Londra'da bulunan BNP Paribas SA gelişen piyasalar stratejisi şefi Martial Godet, "Neredeyse bütün gelişen piyasa para birimlerinin üzerindeki baskı devam ediyor. Döviz rezervleri, cari işlemler bilançoları, akışlar genel olarak parasal genişlemenin (QE) azaltılıp azaltılmayacağı durumuna odaklanmış durumdular" yorumunu yaptı. 

Advertisement