Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinden gelen verilerin sanayi üretimi ve ihracatın beklentinin altında kaldığını göstermesiyle Çin Borsası, 3 günlük tatilin ardından açıldığı ilk günde 6 ayın en düşüğüne indi.

SAIC Motor Corp., sanayi üretiminin geçtiğimiz  ay yüzde 9.3'ten yüzde 9.2'ye gerilemesinin ardından otomobil üreticileri arasındaki kayıplara öncülük etti. Baoshan Iron&Steel Co., ürün fiyatlarını indirmesinin ardından yüzde 3.9 düştü. Çin'in en büyük makina üreticisi Sany Heavy Industry Co. yüzde 6.2 değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3 kayıpla 2,144.72 puana gerileyerek 13 Aralık'tan bu yana en düşük kapanışına geriledi ve 6 Şubat'taki zirvesinden kaydettiği kayıpları yüzde 12'ye genişletti. CSI 300 Endeksi yüzde 3.4 düşüşle 2,401.32 puana indi. Çin borsaları tatil sebebiyle 3 gündür kapalıydı. Hong Kong'taki Hang Seng China Enterprises Endeksi, 1 günlük tatilinin ardından yeniden işlem yapmaya başlamasının ardından yüzde 3.4 düştü.

Mayıs ayındaki verilerin zayıf olduğunu ve Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlamanın geçici olmadığını ve bir süre aşağı yönlü trendin görülebileceğini belirten Central China Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, piyasalardaki aşağı yönlü baskının büyük olacağını öngördü.

Çin Borsası'nın kapalı olduğu dönemde MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 3.2; Bloomberg China-US Endeksi yüzde 2.9 düştü. Hang Seng China Enterprises Endeksi 11 Haziran'da 8 ayın en düşüğünden kapandı, endeksin değerlemesi net varlıklarının 1.2 katına gerileyerek MSCI Tüm Dünya Endeksi'nde Kasım 2003'ten bu yana en düşük değerlemeye işaret etti.

Şanghay Biileşik Endeksi 12 aylık tahmini kazançlarının 8.8 katından fiyatlanarak 6 Aralık'tan bu yana en düşük değerlemesini gösteriyor. Endeksteki işlem hacmi bugün 30 günlük ortalamanın yüzde 0.1 üzerindeydi.