Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya'dan Hindistan'a birçok gelişen piyasa, gelişmiş ülkelerin büyük parasal genişleme döneminin sonuna geldiği endişeleriyle beraber sermaye çıkışını engellemek adına adımlar atmaya başlıyor.

Konunun içinde bulunan iki kişiye göre Hindistan merkez bankası rupide yaşanan düşüşü engelleyebilmek için son 2 gündür dolar satışı yaparken, Endonezya beklenmedik bir şekilde bugün politika faiz oranını yükseltti. Brezilya dün yaptığı açıklamada 2010 yılında Federal Reserve tarafından ikinci raund parasal genişlemenin başlatılmasının ardından uyguladığı bazı sermaye kontrollerini gevşeteceğini açıkladı. Tayland ise geçtiğimiz hafta dolar sattığını açıkladı.

Gelişen ülkelerin bu adımları Bank of Japan tarafından bu hafta yapılan "parasal genişlemenin artırılmayacağı" açıklamasının hemen arkasına denk geliyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta yaptığı konuşmada istikrarlı bir büyüme görülmesi durumunda varlık alımlarını düşüreceği açıklamasını yapmasının ardından yüzde 10'dan daha fazla düştü.

Singapur'da bulunan ING Groep NV Asya araştırma direktörü Tim Condon, "İnsanlar en çok para kazandığı yerden çekiyorlar paralarını. Piyasalar ABD tahvil faizlerinde bir normalleşmeyi yeniden fiyatlıyor ve merkez bankalarının şu an yapabileceği tek şey gemileri fırtınaya hazırlamak. Bu volatilitenin sonunu henüz görmedik" ifadelerini kullandı.