Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Altın, Fed'in teşvikleri daraltacağı spekülasyonunun olduğu bir ortamda, yatırımcıların metal varlıklarını azaltmasının etkisi ile, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

ABD'de dün açıklanan Mayıs ayı perakende satışlar verisi beklenenden hızlı arttı ve haftalık işsizlik başvuruları verisi ise 346,000'den 334,000'e geriledi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, istihdam görünümünün sürdürülebilir bir iyileşme göstermesi durumunda, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan aylık varlık alım programını daraltabileceğini kaydetmişti. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Edelweiss Comtrade Ltd. analistleri, bugünkü raporlarında, "Altın, beklenenden daha iyi çıkan ABD verileri sonrası, risk iştahındaki artıştan sonra zemin kaybetmesinin ardından baskı altında kalmaya devam ediyor," dedi ve "ETF satışları ve Fed'in teşvikleri olası daraltması da kısa vadeli önemli sorunlar. Altının 1,400 doları yukarı yönde kıramaması zayıf beklentinin altını çiziyor" değerlendirmesinde bulundu

Spot altın Londra'da yüzde 0.5 düşerek, yerel saat ile 11:11'de, ons başına 1,379 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.3 geriledi. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, ons başına 1,378.30 dolarda kaldı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günün ortalamasının yüzde 49 altındaydı.

Altın Londra'da, bazı madencilik şirketlerinin ürünlerinin satış fiyatı olarak kullandığı sabah "fixing"inde ons başına 1,379.75 dolar seviyesindeydi. Dün öğleden sonraki "fixing" 1,385 dolardı.

ETF'lerdeki altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 6.7 ton düşerek 2,118 ton ile Mart 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki varlıklar, fonun internet sitesindeki verilere göre, 6.3 ton düşerek, 1,003.53 ton ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Altın, ABD ekonomisinin iyileşmesi ile birlikte Fed'in, metalin 12 yıl süren çıkışına destek sağlayan parasal teşvikleri azaltabileceği endişesi ile, bu yıl yüzde 18 düştü. Japonya Merkez Bankası, bu haftaki toplantısında, ilave teşviklere gitmekten ya da tahvil piyasalarındaki volatiliteyi azaltmaya yönelik araç çantasını genişletmekten kaçındı. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., geçen hafta yaptığı açıklamada, altın fiyatlarındaki hızlı düşüşün ardından, varlıklarının değerinde 6 milyar Avustralya doları (5.8 milyar dolar) zarar yazacağını duyurdu.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.7 düşerek ons başına 21.7146 dolara geriledi. Spot platin yüzde 0.6 kayıpla, ons başına 1,446.90 dolara indi. Spot palladyum yüzde 1 değer kaybederek, ons başına 726.30 dolara düştü. Palladyum dün yüzde 3.1 ile 15 Nisan'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve bu haftayı yüzde 4.1 kayıpla geçmeye yönlendi.

(14:00'te güncellendi)