Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) İspanya'nın kapsamlı mali ve yüzeysel reform uygulamalarına yönelik kararlılığının güçlü kalmaya devam ettiğini belirterek ülkenin BBB- olan kredi notunu sabit tuttu.

S&P analistleri Maro Mrsnik ve Frank Gill tarafından yapılan açıklamada İspanya'nın uzun vadeli kredi notunda görünüm negatif kalmaya devam ederken, bunun şu anki reform görüşmelerine yönelik siyasi desteğin düşmesi, bütçenin gözle görülür derecede kötüleşmesi veya Euro Bölgesi'nde ülkenin fonlama maliyetlerine yönelik politikaların bir sonuç üretememesi sonrasında notun düşürülebileceği sinyalini verdiği belirtildi.

Avrupa Komisyonu İspanya'nın borç yükünün euro tarihinde ilk defa önümüzdeki yıl Euro Bölgesi ortalamasının yukarısında olacağını belirtti. S&P, Fitch ve Moody's tarafından "çöplük" notunun iki basamak üzerinde not verilen Euro Bölgesi'nin en büyük 4. ekonomisi şu ana kadar full kurtarma paketini göz ardı etmeyi başardı.

Ülke ekonomisinin bu yıl yavaş bir toparlanmaya başlamadan önce yüzde 1.5 daralması, önümüzdeki yıl ise yüzde 0.6 genişlemesi bekleniyor. S&P'nin açıklamasına göre işsizlik oranı ise çok yüksek kalmaya devam edecek ve istikrarlı bir toparlanma gerçekleşene dek yüzde 26'nın üzerinde olacak.