Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hükümet tahvilleri Federal Reserve ve diğer merkez bankalarının borçlanma maliyetlerini düşürmek adına teşvik önlemlerine devam edeceği söylentileriyle İtalya ve İspanya gibi yüksek getirili ülkeler öncülüğünde yükseldi.

10 yıllık İspanyol tahvil faizleri 11 Haziran'da son 2 ayın zirvesine yükselmesinin ardından düşüşünü 3. güne taşıdı. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, varlık alımlarında azaltmaya gitmenin bu programı tamamen bitirmek anlamına gelmeyeceğini tekrarladı. 10 yıllık Alman tahvilleri ise ekonomistlerin Euro Bölgesi tüketici fiyat artışında hızlanma göstermesini beklediği rapor öncesinde yükselişini 4. güne taşıdı.

UniCredit Global Research kıdemli sabit getiri stratejisti Luca Cazzulani, "Piyasalarda son zamanlardaki ana belierleyici faktör Fed'in ne yapacağına yönelik beklenti oldu. Eğer Fed niyetinin ne olduğunu biraz daha belli ederse bunun etkisi büyük olabilir. İtalyan ve İspanyol tahvilleri için de destekleyici olabilir" ifadelerini kullandı.

10 yıllık İspanyol tahvil faizleri 9 baz puan düşerek Londra saatiyle 08:55'te yüzde 4.53 oldu. 11 Haziran'da yüzde 4.76'yı gören faiz oranı 9 Nisan'dan bu yana zirve seviyeye ulaşmıştı. Ocak 2023 vadeli yüzde 5.4'lük tahvilin fiyatı 0.735 yükselerek 106.675 oldu.

Benzer vadeli İtalyan tahvil faizleri ise 11 baz puan düştü ve yüzde 4.25'e geriledi.