Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Sokakların, meydanların buralardaki kural dışı gösteriler, kural dışı çalışmaların bitmesi gerekir. Herkes işine gücüne dönmesi gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu'nu makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Gül, burada yaptığı konuşmada, Ardahan'ın yaylasıyla, havasıyla Türkiye'nin güzelliklerinden birisine sahip olduğunu belirterek, tarım ve hayvancılığın bölgenin ekonomik hayatının en önemli unsurları olduğunu ancak bunun Ardahan ile sınırlı olmaması gerektiğini söyledi.

Bir gazetecinin, "Dün, Gezi parkıyla ilgilli basına kapalı şekilde birileriyle görüştüğünüzü söylediniz. Bunlar kimlerdi? Bu görüşmelerden sonuç alabildiniz mi? Paylaşmanızda bir sakınca var mı?" yönündeki soruyu Gül, şöyle yanıtladı:

"Yanlış anlaşılmasın, bu konuyla ilgili önde gelen, gerçekten iyi niyetli, herhangi bir siyasi, ideolojik, aklın içerisinde olmayan bazı değerli bilim adamları beni ziyaret ettiler. Yani basına açık yapmadığım görüşmeler gizli kapaklı değil ama basına duyurmadan, meseleyi daha iyi anlamak için ilk günden dinlediğimiz bazı değerli kişiler var. Onları söylemek istemişimdir. Memnuniyetle görüyorum ki işler artık normel nizama girdi. Zaten ilk günden itibaren söyledeğim şey şuydu. Bunlar demokratik olgunlukla aşılacak konulardır ve Türkiye demokraside yeteri kadar yetkindir. Kurumları, mahkemeleri bütün düzeni batı tipi demokratik standartların ve hukuk düzeninin hakim olduğu bir ülkedir. Bunlar konuşarak, diyalogla, anlayarak çözülür. Şimdi bütün bunların böyle meşru bir zemin üzerinden gidiyor olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum."

Hükümetin, başbakanın, bakanların onlarla görüşmeler yaptığını ifade eden Gül, şöyle devam etti:

"Herkes daha iyi anlamak için uğraşıyor ve eminim ki sonunda bir şekilde bir neticeye ulaşılacaktır. Ama bütün bunlar, meşru bir zemin üzerinde yürümeye başlamıştır. Bu nedir? Diyalogdur, konuşmadır ve neticede hukuki düzeninin hukukun kararlarıyla ortaya çıkabilir bütün bunlar. Onun için bu saatten sonra artık herkese gerçekten sükuneti tavsiye ediyorum. Aklıselimle artık hareket etmenin mecburiyetini hepimizin hatırlaması gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum. Tüm esnafın, çalışanların, öğrencilerin herkesin artık kendi görevlerine, işlerine dönmesi ve herkesin daha fazla zarar görmemesi gerekir. Onun için de sokaklar serbest bırakılmalı derken de bunu söylemiştim. Bunlar yasal, meşru platformlarda artık konuşulan konulardır. Sokakların, meydanların buralardaki kural dışı gösteriler, kural dışı çalışmaların bitmesi gerekir. Herkes işine gücüne dönmesi gerekir."

Gül, "Artık öğrenciler de okula dönmeli ve herkes işiyle gücüyle meşgul olurken, bir taraftan bu meşru zeminler üzerinde muhakkak ki bir şekilde neticeye ulaşacılacaktır. Onun için gelinen noktada bundan memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.