Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman Şansölye Angela Merkel, hükümetinin finansal işlem vergilerine yönelik yatırımcılardan gelecek şikayetleri dinlemeye hazır olduğunu belirterek bu tür bir önlemin Avrupa genelinde tavsiye edilmesi gündeme geldiğinde bu şikayetleri dikkate alacağını dile getirdi.

Bugün Berlin'de gerçekleştirilen bir röportajda Merkel vergi uygulamasının devam ettirileceğini belirterek vergi uygulanan ticari işlemler ile "neredeyse ücretsiz" olan finansal işlemlerin arasındaki adaletsizliğe dikkat çekti. Bununla beraber Merkel sektörde bu tür bir verginin ters tepebileceğine ve emeklilik fonlarıyla ekonominin geneline olumsuz etki bırakabileceği endişelerini de dikkate aldığı sinyalini verdi.

Üç gün sonra Kuzey İrlanda'da G-8 zirvesine katılmaya hazırlanan Merkel, "Bu verginin küresel manada uygulanmadığı için iyi bir örnek teşkil etmesi gerektiğini biliyoruz. Sizin bu endişelerinizi anlıyoruz ve bunların gerçekleşmesi açıkçası çok kötü olur" ifadelerini kullandı.

Şansölye'nin bu açıklamaları Avrupa'nın en büyük ekonomisinin liderinin ABD ve Birleşik Krallık gibi birçok ülkeden gelen eleştirileri dikkate alacağının ilk işareti olarak görülüyor. 22 Eylül'de yapılacak olan federal seçimlerde 3. kez Şansölye seçilmek için yarışan Merkel, finans sektörünün ekonomik krizin yarattığı maliyetin bir kısmını göğüslemesi gerektiğini dile getirdi.