Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Fed'in yüksek tutarlarda aylık tahvil alımına en az yıl sonuna kadar devam edeceği görüşünde olduğunu belirtti ve bankayı teşvikleri sonlandırma sürecinde, ekonomi piyasalarını bozmamak adına dikkatli olması yönünde uyardı.

Washington merkezli IMF, 2014 yılı ABD büyüme tahminini Nisan ayındaki tahmin olan yüzde 3'ten yüzde 2.7'ye düşürürken, bu yıl için ABD'nin büyüme oranı tahminini ise değiştirmeyerek yüzde 1.9'da bıraktı.

IMF'in yıllık değerlendirmesinde, rekor düşük seviyelerdeki faiz oranlarından ve parasal genişleme olarak bilinen 85 milyar dolar değerindeki aylık tahvil alımlarından ayrılmanın, Fed'in teşvikleri durdurması için daha zamana sahip olmasına rağmen, zor olacağı belirtildi.

IMF'in açıklamalarında, "Çıkış sürecinde etkili iletişim ve zamanlamada dikkatli ayarlamalar, riskleri düşürmek ve uzun dönemli faiz oranları ile çıkışın yaklaşmasıyla oluşacak aşırı faiz oranı volatilitesinde istikrarlı hareketler açısından kritik olacak" denildi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta istikrarlı bir büyüme görünümü oluşması durumunda merkez bankasının teşvikleri kısabileceğini açıklamasından bu yana, küresel hisselerde 3 trilyon dolar kadar bir kayıp olması, endişelerin şimdiden oluştuğunu gösteriyor.

Bernanke, 19 Haziran'da Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında yapacağı açıklamalarda tekrar bir yönlendirme şansına sahip olacak.

IMF'e göre, yatırımcıların Fed'in para politikasını normalize etmek adına attığı ilk adımlara verdiği aşırı tepkiler, ülkenin büyüme görünümü açısından risk teşkil ederken, Avrupa'nın borç krizini tekrar ateşlemesi de bir başka risk olarak görünüyor.