Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-IMF ABD'nin büyüme tahminini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), Fed'in yüksek tutarlarda aylık tahvil alımına en az yıl sonuna kadar devam edeceği görüşünde olduğunu belirtti ve bankayı teşvikleri sonlandırma sürecinde, ekonomi piyasalarını bozmamak adına dikkatli olması yönünde uyardı.

Washington merkezli IMF, 2014 yılı ABD büyüme tahminini Nisan ayındaki tahmin olan yüzde 3'ten yüzde 2.7'ye düşürürken, bu yıl için ABD'nin büyüme oranı tahminini ise değiştirmeyerek yüzde 1.9'da bıraktı.

-Merkel: Finansal işlem vergisi eleştirilerini değerlendireceğiz

Alman Şansölye Angela Merkel, hükümetinin finansal işlem vergilerine yönelik yatırımcılardan gelecek şikayetleri dinlemeye hazır olduğunu belirterek bu tür bir önlemin Avrupa genelinde tavsiye edilmesi gündeme geldiğinde bu şikayetleri dikkate alacağını dile getirdi.

Bugün Berlin'de gerçekleştirilen bir röportajda Merkel vergi uygulamasının devam ettirileceğini belirterek vergi uygulanan ticari işlemler ile "neredeyse ücretsiz" olan finansal işlemlerin arasındaki adaletsizliğe dikkat çekti. Bununla beraber Merkel sektörde bu tür bir verginin ters tepebileceğine ve emeklilik fonlarıyla ekonominin geneline olumsuz etki bırakabileceği endişelerini de dikkate aldığı sinyalini verdi.

-Asmussen: AMB için titiz bir çalışma yürütüyoruz

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Joerg Asmussen, Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıldan itibaren başlayacağı kıta bankalarını denetleme rolüne yönelik yeni açıklamalarda bulundu.

Bu konuya ilişkin son zamanlardaki en net açıklamaları yapan Asmussen, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden itibaren bankalara yönelik Varlık Kalite Gözetimi ve Bilanço Belirleme gibi kontroller uygulayacağını dile getirdi. Bu adımın "genel stres testi" tarafından takip edileceğini belirten Asmussen, bu testin ise yılın ikinci çeyreğinde AMB ve Londra merkezli Avrupa Bankacılık Kurumu (EBA) tarafından işbirliğiyle gerçekleştirileceğini ifade etti.

-ABD hisseleri "IMF" sonrasında geriledi

ABD hisseleri, Standard & Poor's Endeksi'nin dün yaptığı rallinin ardından bugün, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ABD'nin 2014 yılı büyüme görünümünü düşürmesi ve Fed'i parasal genişlemeyi durdurma planlarını yönetirken dikkatli olma tavsiyeside bulunması sonrasında geriledi.

Standard & Poor's Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek New York saati ile 13:58'de 1,624.97 puan oldu. Dow Jones endeksi 116.76 puan, yani yüzde 0.8 kayıpla 15,059.32 puana geriledi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 20 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri "ABD verileri" ile yükseldi

Avrupa hisseleri, beklenenden kötü gelen ABD ekonomik verilerinin yatırımcılar arasında Fed'in teşvikleri hemen azaltmayacağı söylentilerini ateşlemesiyle birlikte yükselerek, Stoxx Europe 600 Endeksi'nin dört haftalık düşüşünü hafifletti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.2 artışla günü 291.13 puandan kapattı. Gösterge endeksi buna rağmen bu hafta yüzde 1.5 kayıp yaşadı ve 14 ayın en uzun haftalık kayıp sürecini gerçekleştirdi. Endeks, 22 Mayıs'ta Fed Başkanı Ben S. Bernanke tarafından merkez bankasının teşvikleri azaltabileceği açıklandıktan sonra bugüne kadar yüzde 6.3 oranında gerileme yaşadı.

-ABD tahvilleri yükselişi sürdürüyor

ABD tahvilleri, Fed'in borçlanma maliyetini düşük tutma hedefi doğrultusunda tahvil alımlarını azaltacağı söylentilerinin abartı olduğunu bazı yatırımcıların reddetmesiyle yükselişini ikinci güne taşıdı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri, erken saatlerde beş baz puan kadar düşmesinin ardından, üç baz puan, yani 0.03 yüzde puan, gerileyerek New York saati ile 09:45'te yüzde 2.12 oldu. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 1/4, yani 1,000 dolar nominal değerde 2.50 dolar, yükselerek 96 22/32 oldu. Faiz bu hafta içerisinde beş baz puan gerilerken, 11 Haziran'da yüzde 2.29'a ulaşarak Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

-Avrupa tahvilleri "parasal teşvik"le hareketleniyor

Avrupa hükümet tahvilleri Federal Reserve ve diğer merkez bankalarının borçlanma maliyetlerini düşürmek adına teşvik önlemlerine devam edeceği söylentileriyle İtalya ve İspanya gibi yüksek getirili ülkeler öncülüğünde yükseldi.

10 yıllık İspanyol tahvil faizleri 9 baz puan düşerek Londra saatiyle 08:55'te yüzde 4.53 oldu. 11 Haziran'da yüzde 4.76'yı gören faiz oranı 9 Nisan'dan bu yana zirve seviyeye ulaşmıştı. Ocak 2023 vadeli yüzde 5.4'lük tahvilin fiyatı 0.735 yükselerek 106.675 oldu.

-Altın düşüşünü ikinci güne taşıdı

Altın, Fed'in teşvikleri daraltacağı spekülasyonunun olduğu bir ortamda, yatırımcıların metal varlıklarını azaltmasının etkisi ile, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Spot altın Londra'da yüzde 0.5 düşerek, yerel saat ile 11:11'de, ons başına 1,379 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.3 geriledi. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, ons başına 1,378.30 dolarda kaldı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günün ortalamasının yüzde 49 altındaydı.