Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki yeni konut fiyatlarındaki artışın, parasal genişleme imkanını azaltacağı endişesiyle imar şirketlerinin satışa geçmesiyle Asya Borsaları 3 gündür ilk kez düştü.

Hong Kong'ta işlem gören en büyük Çinli imar şirketi China Overseas Land&Investment Ltd. yüzde 1.9 düştü. Güney Kore'nin en büyük kuru yük kargosu şirketi STX Pan Ocean Co., mahkemenin koruma başvurusunu kabul etmesi sonrasında yüzde 15 değer kaybetti. Sony Corp., milyarder Daniel Loeb'in kontrolündeki hedge fonu Third Point LLC'nin şirketteki hisselerini artırması üzerine yüzde 4.5 sıçradı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 132.02 puana inerek, erken saatlerde yüzde 0.3'e ulaşan kazançlarını geri verdi. Değer kazanan her 5 hisseye kaşrılık 6 hissenin değer kaybettiği endeks bu ay merkez bankalarının teşvik iştahlarını kaybettiği endişesiyle yüzde 1.8 düştü.

Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı endişesinden ötürü volatilitenin devam ettiğini söyleyen ABN Amro Private Bank'ın Asya hisse araştırmaları müdürü Daphne Roth, geri çekilmenin finansman arayan şirketler için sorun olacağını belirterek, "Çin'de likidite bir hayli sıkı. Konut balonunu ve diğer sektörlerdeki ekstra sermayeyi azaltmaya çalışmalarından ötürü işleri zor" yorumunda bulundu.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin istihdam görünümünde sürdürülebilir ilerleme olması hâlinde tahvil alımlarının azaltılabileceğini söylediği 22 Mayıs'tan bu yana küresel piyasalardan 2.7 trilyon dolar silindi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki hisseler dün itibariyle tahmini kazançlarının 12.7 katından işlem görürken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi 14.8 ve Stoxx Europe 600 Endeksi de 13 katından işlem görüyor.